Published On: 15 december 20221138 words5,7 min read

In deze blog leer je hoe je eenvoudig kunt leren haken voor beginners. We beginnen met een paar basissteken, en daarna heb ik nog een aantal leuke maar vooral makkelijke patronen voor je. Zit je klaar met een heerlijke kop thee of koffie en wat lekkers? Dan gaan we beginnen aan jouw nieuwe avontuur: eenvoudig haken voor beginners.

Basissteken

Bij haken heb je een aantal basissteken die keer op keer terugkomen in allerlei patronen. De basissteken moet je kennen omdat je anders niets kunt maken. Bij moeilijkere patronen, komen er soms aparte steken aan te pas. Vaak worden deze uitgelegd in het patroon zelf of verwijst de ontwerper naar bijvoorbeeld YouTube of een ‘photo guide’. Omdat je de meeste patronen in het Engels vind en kan kopen via bijvoorbeeld Etsy, leer ik je liever gelijk de Engelse termen. Deze zijn eenvoudig te onthouden en door deze steken te kennen, kan je ook patronen in het Engels maken. Super handig dus. De bekendste basissteken bij haken zijn:

  • Magic Ring
  • Chain
  • Slip Stitch
  • Single Crochet
  • Half Double Crochet
  • Double Crochet
  • Increase
  • Decrease

Ik heb de steken van ‘klein’ naar ‘groot’ gezet, zo zijn ze ook makkelijker te onthouden.

Magic Ring

Een Magic Ring is een ring waarin je de steken opzet en daarna strak trekt. Je maakt ‘m als volgt: Neem een stuk garen en draai die 2x om je vinger. Met je haaknaald pak je vervolgens de ‘achterste’ lus en trek je onder de voorste lus door. Maak nu een ‘chain’ zodat je de ring vastzet. Nu maak je er het aantal steken dat nodig is, vaak is dit 6 maar kan afwijken. Als je alle steken hebt, trek je het koordje strak tot er geen ruimte meer is in de magic ring.
Mocht een magic ring niet lukken. kan je altijd 2 chains/lusjes maken en dan voeg je alle steken die nodig zijn in het eerste lusje.

Chain Stitch

De chain stitch (of ‘lusje’ in het Nederlands) maak je als volgt: leg een knoopje en steek je haaldnaald erdoor. Grijp met je haaknaald het garen en trek deze door het lusje om je haaknaald. Dat is ‘chain 1’ / ‘lusje 1’. Heb je er 10 nodig, doe je dit 10 keer. Een chain stitch wordt ook vaak gebruikt om bijvoorbeeld je haakwerk te verhogen, als je een ‘single crochet’ naast een ‘double crochet’ hebt. Dan haak je vaak een ‘chain 1’ i.v.m. het hoogteverschil tussen de twee steken.

Slip Stich

Een slip stich is een steek die vaak gebruikt wordt om ‘afstanden’ te overbruggen of om een haakwerkje af te ronden bij de laatste steek. Een slip stitch is een platte steek. Je maakt deze als volgt: haak je haaknaald in de volgende steek, pak met je haaknaald het garen en trek deze door de steek heen. Dit is een slip stitch; een platte steek. Zo maak je bijvoorbeeld ook benen, armen, poppenkleding en dergelijke ‘recht’ bij de laatste steek voordat je het overige garen in je werkje ‘weeft’.

Single Crochet

Een single crochet is 1 haaksteek met 1 lus om je haaknaald. Zo is hij ook makkelijk te onthouden bij het maken; 1 lus om je haaknaald en 1 beweging. De reden waarom ik de Engelse termen makkelijk vind dat de Nederlandse termen. Een single crochet maak je als volgt: steek je haaknaald door de volgende steek, haak een lus met je haaknaald, trek deze door de steek, haak opnieuw een lus aan je haaknaald en trek ‘m nu door beide lusjes.

Half Double Crochet

Een half double crochet is een halve ‘double crochet’. Je begint met een ‘double crochet’ maar maakt deze vervolgens niet af. Je doet het volgende: Haak met je haaknaald een lus om je haaknaald, steek vervolgens je haaknaald door de volgende steek en haal opnieuw een lusje op die je door de steek trekt. Bij een double crochet zal je nu weer een lusje om je haaknaald slaan en nog een keer door de lus om de haaknaald trekken. Bij een ‘half double crochet’ doe je dit laatste niet. Na het ophalen van de lus uit de steek, haal je ‘m direct door de 2 lussen aan de haaknaald.

Double Crochet

Een double crochet, is een afgemaakt half double. Je maakt ‘m als volgt: haak een 2e lus om je haaknaald, steek vervolgens de haaknaald door de volgende steek en haal ook hier een lus op die je door de steek trekt. Deze haal je door de eerste lus. Haak je naald opnieuw rondom het garen en trek deze door de tweede lus aan de haakhaald. Dit is een double crochet.

Increase

Het maken van nieuwe steken in een rij. Je haakt dan 2x in dezelfde steek

Decrease

Het minderen van steken in een rij. Je haakt hierbij twee steken samen. Je steek dus je haaknaald door de 2 buitenste lusjes van de steken en maak hier vervolgens de steek in die op je patroon staat aangegeven. Door altijd de twee buitenste lusjes te gebruiken, krijg je geen gaten in je werk omdat de achterste lussen dit gat ‘verbloemen’.

Eenvoudig patronen

Nu je de steken weet, kan je op zoek gaan naar patronen. Ik heb er 5 gepakt die vrij eenvoudig zijn en vaak in het Nederlands en Engels te verkrijgen zijn.

Geboorte muisje

Dit patroon heb ik gemaakt en is gratis te downloaden. Het muisje kan je maken met allerlei soorten garen en is een makkelijk patroon om mee te oefenen. Je hebt slechts een magic ring, single crochet, increase en decrease nodig. Makkelijker kan niet!

Hangplantje

Dit patroon is eenvoudig in elkaar te zetten. Je kan het met enkele draad maken of zoals ik heb gedaan met dubbele draad. Het haken is hetzelfde, je gebruikt alleen twee draden tegelijk voor het maken van je werkje. Je kan het hangplantje hier vinden in mijn webshop.

Cactus

Een grappig patroon voor bijvoorbeeld in de kinderkamer of voor het raam. De kleuren kan je zelf bepalen en wederom of je met dubbele draad het mandje maakt of met enkele draad. Je vindt het patroon hier.

Konijntje met 2 pootjes

Dit was mijn eerste echte poging voor het maken van een haakknuffeltje. Het konijntje op twee pootjes is verkrijgbaar in het Nederlands en Engels (beetje naar onderen scrollen voor de Engelse uitleg). Hiermee kan je eenvoudig de patronen vergelijken met de steken en wat jij handiger vindt.

Cupcake

Op de website van wolplein kan je veel patronen vinden. Deze hebben een Nederlandse uitleg, wellicht iets om te proberen als je beginner bent en wat jij fijner vindt; Engelse termen of Nederlandse termen. Probeer het eens, het cupcake patroon van Wolplein. Je vindt ‘m hier.

Je kan heel veel gratis patronen vinden op verschillende websites. Bijvoorbeeld op Hobbii, Wolplein, Pinterest (via geposte blogs) en meer. Ga gerust eens rondneuzen en wie weet vind je een patroon wat jou helemaal ligt!

 

Veel haakplezier!

Liefs,

Adinda

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.

[activecampaign form=27 css=1]