Published On: 14 februari 20241027 words5,1 min read

Etsy is een bekende naam in verkoopland. Maar is Etsy betrouwbaar als verkoopplatform? Ik heb al eens een blog geschreven over het feit of je wel of niet moet gaan verkopen op Etsy. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, ga dat dan eerst doen. Vandaag het onderwerp of Etsy betrouwbaar is als verkoopplatform, lees je mee?

Heel veel verkopers uit alle delen van de wereld, plaatsen hun producten op Etsy. Hiermee wordt Etsy steeds voller en voller. Dit kan gunstig zijn, want hoe groter Etsy wordt, hoe meer mensen de naam kennen en gaan kijken. Echter zit hier ook een schaduwkant aan; de betrouwbaarheid van het platform. Maar waarom precies? Want je zou denken dat Etsy iedereen eerst controleert en is iets niet legaal, dat Etsy het aan banden legt. Hoe weet je of een verkoper betrouwbaar is?

Is Etsy betrouwbaar?

Etsy zelf is een verkoopplatform wat bijna dezelfde richtlijnen volgt als een Amazon, Bol.com en Marktplaats. Dat Etsy een Amerikaans platform is, is bij de meeste mensen wel bekend. Het platform zelf is betrouwbaar. Je betaald – naar mijn mening – veel aan fees, maar Etsy zelf geeft wel thuis als er iets aan de hand is. De betrouwbaarheid van het platform zit ‘m meer in de individuele webshops die spullen via Etsy aanbieden. Etsy zelf verkoopt niets, lees dit goed want mensen beseffen dit vaak niet. Het platform is niet zoals een bol.com, met een eigen voorraad die ook nog derde partijen op hun website laat verkopen. Etsy is meer een wereldwijde marktplaats, net als Ebay. Waar je op Ebay kan bieden op spullen, biedt Etsy je slechts de mogelijkheid om het te kopen voor de aangeboden prijs. Van fysieke items tot aan digitale patronen, stickers, nailart en meer… alles is op Etsy te vinden. En in dit kleine stukje informatie zit een hoop verscholen.

Individuele verkopers

Etsy draait op individuele verkopers. Omdat er een automatische vertaler op Etsy staat, kan het voorkomen dat een tekst zo goed geschreven is dat het net Nederlands lijkt. Maar laat je niet foppen! Iets moois zien? Check dan altijd de herkomst van de webshop. Hier zit dat stukje betrouwbaarheid in. Etsy heeft uit zichzelf een lijst opgesteld van toegestane landen die mogen verkopen via hun platform. Landen als Nederland, Duitsland, Engeland en dergelijke zijn toegelaten. Evenals landen als Italië, Turkije, Australië en Nieuw-Zeeland. Ga je verder kijken valt het op dat landen als Irak, Iran en dergelijke niet voorkomen op het platform. Deze landen zijn niet toegestaan voor verkopen op het platform omdat ze volgens Etsy niet betrouwbaar genoeg zijn.

Maar, hoe weet je nou of verkopers wel of niet betrouwbaar zijn?

Check de feiten

Om te weten of een Etsy shop betrouwbaar is, is om goed te kijken naar recenties en hoe lang de shop al bestaat. Bestaat de shop nog maar kort en zijn er mega veel verkopen? Dan kan er een addertje onder het gras zitten. Waarom? Omdat een Etsy shop bekendheid moet opbouwen en een shop die net 1 week bestaat en al meer dan 1000 verkopen heeft kan niet kloppen. Vaak zijn dit webshops waarbij in grote getalen eigenaren zelf bestellen om te doen lijken alsof hun webshop betrouwbaar is. Verkopen werken namelijk als volgt: ieder ITEM wat wordt verkocht, is 1 verkoop. Koop je dus 5 producten bij 1 Etsy shop, telt dat als 5 verkopen. Het hoeft dus niet te bekenen dat er 5 kopers zijn geweest.

Recenties lezen

Lees de recenties van een Etsy shop. Een shop hoeft geen honderden recenties te hebben, laat ik dat voorop stellen. Een koper is namelijk niet verplicht om een recentie te geven. Na twee mailtjes vanuit Etsy, is het klaar en stopt de vraag met het geven van een recentie. Heeft een shop enkele recenties maar zijn die positief; dan zit je goed. Zijn het recenties die ’te mooi klinken om waard te zijn’, pluis de shop dan wat verder uit. Kom je dezelfde producten meerdere keren op Etsy tegen bij verschillende shops? Dan kan het een copyright schending zijn of iemand die meerdere shops heeft zonder dit te vermelden. Als Etsy verkoper ben je verplicht om in je ‘verhaal’ op te nemen dat je meerdere shops hebt draaien via Etsy. Het is op Etsy ook verboden om meerdere shops te openen met dezelfde items. Ik heb ook twee shops, eentje met patronen voor het maken van sieraden met Miyuki Delica kralen, de andere met mijn haakwerk. Zie je dat 1 persoon 10 Etsy shops heeft met zelfde items… dan kan je te maken hebben met een oplichter die snelle cash wilt verdienen en dan verdwijnt.

Rare invoices en support berichten

Vandaag de dag proberen spammers en phishing-idioten je om te praten via rare berichten die afkomstig lijken van een supportteam. Zo ook helaas bij Etsy. Let wel; Etsy zal jou NOOIT maar dan ook NOOIT om je bankgegevens vragen, je e-mail te varifieren via een chat, een webformulier te laten invullen voor je Paypal en dergelijke. Trap er niet in, ik herhaal TRAP ER NIET IN! Als je echt met Etsy support te maken hebt, kan je die herkennen aan de ‘support batch’, een neppert heeft die batch niet. Druk je op het account, kom je al snel de werkelijke naam en mailadres tegen waarvan het bericht is gestuurd. Check dus altijd of je echt met Etsy Support te maken hebt, of dat je een oplichter aan je broek hebt hangen.

Conclusie

Is Etsy betrouwbaar? Als platform zelf is Etsy betrouwbaar. Lees je goed in bij alle shops waar je een oogje op producten hebt. Lees recenties, kijk waar de shop gelokaliseerd is in de wereld zodat je niet voor onverwachte invoerrechten of hoge verzendkosten komt te staan. Check daarnaast feiten zoals; heeft iemand meer dan 1 Etsy shop en is dat bekend of doet men dit stiekem? Is hetzelfde product ook in een andere shop aangeboden? Komt de duur van bestaan overeen met een normaal aantal verkopen? Iemand die 1 dag bestaat en 1000 items heeft verkocht.. hm .. verdacht. Dus ja; Etsy is betrouwbaar maar controleer altijd de individuele shops binnen Etsy. En vertrouw je iets niet? Je kan een shop altijd anoniem aangeven bij Etsy om te laten controleren.

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.

[activecampaign form=27 css=1]