Published On: 20 februari 20231072 words5,4 min read

Haken; waar komt het eigenlijk vandaan? Er zijn super veel mensen die haken en/of breien, maar hoe is het ontstaan? Ik ben eens op onderzoek uitgegaan naar de oorsprong van haken. Hierover heb ik 10 leuke feitjes over haken gemaakt. Benieuwd welke dat zijn? Lees dan snel mee.

Dat er heel veel mensen haken, is een feit op zich. Geen idee hoeveel mensen het zijn, maar waar je vroeger er beetje lacherig over deed of als oma werd aangezien… is het vandaag de dag een gewone hobby zonder schaamte of lachpartijen. Om toch nog maar eens te benadrukken dat haken super leuk is, vandaag 10 feitjes over haken. Altijd handig als iemand commentaar geeft, gooi je gewoon een feitje terug.

Feit 1

Haken is een oude techniek die al meer dan 20.000 jaar bestaat. Het werd oorspronkelijk gebruikt om kleding te maken en sindsdien is het uitgegroeid tot een populaire hobby. Dus 20.000 jaar geleden haakte mensen al kleding en andere accessoires om hun huizen en zichzelf mee op te fleuren.

Feit 2

In veel landen is haken nog steeds een belangrijk onderdeel van de traditie en cultuur. In Zuid-Amerikaanse landen, zoals Mexico en Colombia, is haken bijvoorbeeld een belangrijke activiteit tijdens feestdagen en speciale gelegenheden. Mensen gaan dan bij elkaar zitten met garen en een haaknaald en maken er een leuke aangelegenheid van. Lijkt mij ook wel wat; allemaal lekker op de bank met wat lekkers op tafel en haken maar!

Feit 3

Er zijn vele verschillende steken en technieken die worden gebruikt bij het haken, waaronder het single crochet, double crochet en treble crochet. Elk van deze steken creëert een andere textuur en uitstraling in het werk. Dat maakt haken zo leuk en helemaal als je zelf patronen maakt. Soms heb ik in mijn hoofd alleen maar met single crochet te werken. Kom ik uiteindelijk bij bijvoorbeeld de rok van een popje, ga ik toch over op een andere steek. Gewoon om het jurkjes of rokje op te fleuren met slechts het gebruik van een andere haaksteek.

Feit 4

Veel haakpatronen zijn beschikbaar in boeken en online, en er zijn vele YouTube-video’s beschikbaar die stap voor stap uitleggen hoe je bepaalde technieken en projecten kunt maken. Het internet staat vol met (betaalde) patronen die je kan gebruiken. Download eens de ‘amigurumi today’ app voor op je telefoon. Staat vol met eenvoudige maar leuke patronen van dieren, fruit, popjes en meer. En kan je de taal van de video niet, is dat totaal geen ramp. Je moet alleen volgen wat de handen van de haakster doen, meer niet! Al praten ze Chinees… alsnog kan je dat tasje bijvoorbeeld maken. Gewoon nadoen, zo simpel is het!

Feit 5

Haken is niet alleen een ontspannende en creatieve hobby, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Het helpt bij het verminderen van stress en angst, en het verbetert ook de coördinatie en concentratie. Toen ik begon met haken, zat ik zowat met mijn neus op het haakwerk. Wilde geen steek missen, de naald niet gek verdraaien en ik zat enorm op te letten dat ik het goed deed. Dat is bijna 6 jaar geleden en ik haak voor 50% ‘blind’. Eenvoudige steken voor een sjaal, granny square en dergelijke kan ik blindelings haken zonder te kijken.

We zitten inmiddels op de helft van de feitjes over haken! Nog 5 te gaan, al benieuwd geworden?

Feit 6

Je kunt haken met allerlei verschillende materialen, waaronder wol, katoen, acryl en zijde. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke eigenschappen en geeft een andere uitstraling en textuur aan het werk. Ik vind het fijn om met katoen te haken. Het is fijn, is zacht en daardoor comfortabel voor mijn vingers. Acryl voelt vaak wat stugger aan, totdat je gaat haken. Dan glijdt het over je haaknaald. Wol en houten haaknaald of houten breipennen is met mij geen match. De wol blijft hangen of gaat heel erg stroef.

Feit 7

Er zijn vele verschillende soorten projecten die je met haken kunt maken, waaronder dekens, kussens, sjaals, tassen, kleren en speelgoed. Het is een hobby waarbij je eindeloze mogelijkheden hebt om te creëren en te experimenteren. Ik ben begonnen met een simpele cupcake en ‘konijn op 2 pootjes’ van Hilde Haakt. Inmiddels haak ik van alles en zit ik nu al garen te verzamelen voor nieuwe Kawaii-taarten voor op kinderkamers. Gewoon omdat ze zo schattig zijn.

Feit 8

Er is een groeiende trend van crochet- en haakgroepen die samenkomen om te socialiseren en te werken aan projecten. Je kan je aansluiten bij een Facebookgroep of Instagram pagina waarbij mensen oproepjes plaatsen om samen ergens af te spreken. Vaak is dat in een leuk café of eettentje. Je zit dan, vaak met onbekende, aan tafel en je deel 1 grote passie: haken en/of breien! Enorm gezellig heb ik mij laten vertellen. Ik haak gezellig op de bank thuis voor de tv nadat de kleine man naar bed is en manlief op zijn laptop zit. Lekker met een bakkie koffie of thee. Maar heb je behoefte om samen met anderen te zitten en lekker te haken? Schuif gerust aan bij dergelijke samenkomingen!

Feit 9

Haken is niet alleen een creatieve hobby, maar het kan ook worden gebruikt om geld te verdienen door items te verkopen of opdrachten aan te nemen. Een feit dat ik dagelijks toepas met mijn patronen en gehaakte werkjes. Ben je goed in het haken en/of patronen maken? Dan kan je die eenvoudig op bijvoorbeeld Etsy zetten. Vertaal je ze van het Nederlands naar het Engels, zit je helemaal goed! Dan heb je een enorm breed publiek die wellicht baat heeft bij jouw patronen. Verdien je ook nog een leuk zakcentje.

Feit 10

Veel mensen vinden haken een therapeutische activiteit die hen helpt om stress te verminderen en zich te concentreren. Een feit wat zeker waar is. Ik merk aan mezelf dat ik van haken rustig wordt, ook in mijn hoofd. Ben alleen maar bezig met tellen van steken, garen goed leggen en weer door. Even nergens anders aan denken of domweg de tv aan voor achtergrond geluid. Ik ‘kijk’ geen tv-series, is luister ze. Na een paar afleveringen weet ik de stemmen van de personages uit elkaar te halen. Ik kan dan al hakend een tv-serie volgen! Voelt ook heel vreemd als ik dan diezelfde serie kijk zonder erbij te haken en daadwerkelijk het beeld erbij zie.

Dit waren de 10 feitjes over haken. Heb jij nog een leuke aanvulling hierop, laat het gerust weten in de comments!

Liefs,

Adinda

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.

[activecampaign form=27 css=1]