Published On: 2 februari 20231164 words5,8 min read

Je werkt aan je eerste haakarmband met kralen… ow nee te kort! Hoe is dit mogelijk? Hoeveel kralen moet je rijgen voor een haakarmband, oftewel een ‘beads crochet bracelet’? Want hoeveel is dan de perfecte lengte als je klaar bent? Ik heb het antwoord op die vraag! Vandaag deel ik de formules met je zodat je altijd goed uit komt.

Op Pinterest en Instragram staan hele toffe gehaakte armbanden. Allemaal patronen die je gratis van internet kan halen. Zoek op ‘beads crochet pattern’ en een wereld gaat voor je open. Sommige ontwerpen zijn eenvoudig met een paar kleuren en anderen zijn een ware kleurenbom. Maar… hoeveel kralen en hoe ver met je oprijgen voor de perfecte lengte? Want een patroon kan soms maar een klein deel bevatten, waarna je het patroon zelf dient te dupliceren tot de gewenste lengte. En daar gaat het vaak fout, want wat is de juiste lengte?

De kralen

Er zijn allerlei verschillende kralen, en met veel kralen kun je ook armbanden haken. Je hebt kralen van slechts 15/0 – 1.5 mm maar ook groter, 2 mm of 6mm. Hoe kleiner de kralen, hoe meer je er nodig hebt om bijvoorbeeld een meter te vullen. Je kan ook verschillende formaten mixen met elkaar. Houdt er wel rekening mee dat het eindresultaat – mits je ze echt door elkaar heen gebruikt zonder duidelijk patroon – nogal hobbelig kan zijn. Leg je de kralen echter wel in een duidelijk patroon van groot naar klein en weer terug, krijg je een spiraal die helemaal draait en een prachtige effect geeft.  

De meest gebruikte kralen in een gehaakte kralenarmband, zijn vaak ‘seed beads’ van Miyuki, ToHo en Preciosa. De kralen zijn allemaal gelijk aan elkaar en rond van formaat. Waar Delica (Mimyuki) en Treasure (ToHo) heel strak zijn met voor en achterkant volledig plat, zijn seed beads ronder en haken ze uitermate goed. Je kan met Delica en Treasures haken, je ontwerp wordt wel iets ‘strakker’ door de vorm van de kralen. 

De formule

De formule voor het oprijgen van kralen, hij is zo moeilijk niet. Wil je altijd goed zitten met je haakarmband met kralen ga dan voor:

Lengte x aantal kralen in 1 rij = hoeveel cm/mt je moet rijgen.

Als voorbeeld: je armband moet 15cm lang worden en je hebt 11 kralen in 1 rij = 165cm. Ik rijg altijd 10 cm extra op. Waarom? Misschien zit er een fout in je patroon en moet je enkele kralen helaas ‘kapot knippen’. Je kan beter te veel oprijgen dan te weinig. Extra draad eraan zetten is vele malen lastiger dan kralen die je niet hebt gebruikt, terugdoen in de kralendoos.

Deze formule werkt ook als je een ketting nodig hebt. Stel je gebruikt grotere kralen dan 11/0, laat zeggen 8/0. Je ketting moet 180cm worden x 6 kralen in een rij = 10 meter en 80cm. Dus ongeveer 11 meter moet voldoende zijn. Een heel eind zeker, maar je hebt ook veel nodig voor een ketting die je meerdere keren om je nek kan slaan. Maak je de ketting zonder patroon, maar bijvoorbeeld met alleen om de meter een kleurenswitch? Koop dan een ‘spinning beads’ molen. Je vult deze met kralen, steekt je naald met draad erin en gaat rondspinnen met het potje. Zo vul je de naald veel sneller dan kraal voor kraal van je matje af te pakken.

Hoeveel kralen zijn dat?

De vraag is vaak; red ik dat met het aantal kralen wat ik nog heb liggen van een kleur. Om tot die berekening te komen, rijg je 1 cm van je project op. Hoe kleiner de kraal, hoe meer je nodig hebt voor 1 cm. Stel je hebt 7 kralen in 1cm zitten: 7x 165cm = 1155 kralen. Werk je met een patroon, kijk dan na hoeveel kralen het patroon herhaald. Stel dat is 10cm, je hebt 165cm nodig om te rijgen: dan moet je 16x het aantal kralen hebben wat in 1 patroonloop getoond wordt. Toch te kort na je berekening? Je kan altijd nog 50/50 doen! Rijg je 1 helft op met bijv. rood en de andere helft met blauw. Geeft een tof effect!

Plat vs diagonaal

Er is weinig verschil of je de kralen plat haakt of diagonaal. Ik rijg altijd standaard iets meer eraan om voor te zijn dat ik net te kort hebt. Maar het maakt weinig verschil of je de kralen plat of diagonaal laat lopen voor het aantal kralen of de lengte van het oprijgen. 

Doorlopende armbanden

Je hebt haakarmbanden met een sluiting, maar ook ‘roll on’  armbanden. Deze maak je aan beide uiteinden aan elkaar als doorlopende armband. Je moet hiervoor altijd een speciale maat weten, want niet iedereen heeft even grote handen. Echt? Echt! Doorlopende armbanden zijn altijd langer dan die met een sluiting, logisch want je moet ze om je hand heen kunnen schuiven. Daarnaast buig je ze rond, en heb je dus de juiste binnenmaat nodig. Een binnenmaat van 20cm rondom, is aan de buitenkant ongeveer 24cm! Rijg dus ALTIJD de buitenmaat op, niet de binnenmaat want dan kom je te kort. 

Een aantal voorbeelden:

  • Binnenmaat 20cm: rijg voor 24cm x kralen in 1 rij = x
  • Binnenmaat 22cm: rijg voor 26cm x kralen in 1 rij = x
  • Binnenmaat 19cm: rijg voor 23cm x kralen in 1 rij = x

Ik heb thuis een ‘kralenpasbord’ met daarop rondjes met de verschillende maten. Ik pas dus regelmatig naarmate ik bij het ‘eind’  begin te komen. Daarnaast moet je rekening houden met hoe de armband valt. Is je armband ‘rond’ gehaakt, en het gat aan de binnenkant laat het toe, kan je er een koord doorheen doen. Dit voorkomt ‘inval’ van de armband. Pas je armband met het koord regelmatig op het kralenpasbord. Door het koord staat de armband ‘strakker’ en is minder buigzaam. Het kan dus zijn dat je dan nog een paar rijen extra moet haken voor de perfecte pasvorm.

Daarnaast heb je ook armbanden die je heel breed haakt en daarna voorzichtig platdrukt. Hier kan je een platte leren strip inschuiven. Deze armband is breed, maar niet ‘dik’ en heeft dus een andere pasvorm. Misschien heb je dan aan 23cm buitenmaat genoeg om 20cm binnenmaat te krijgen. Speel hier dus een beetje mee.

Buitenmaat doorlopende armband meten

Nieuw ontwerp en weet je niet of de armband om je hand heen past? Doe dan dit trucje: 

  1. plaats je duim tegen je handpalm net onder de pink.
  2. meet nu de omtrek om het breedste stuk van je hand
  3. dit is de binnenmaat van je armband! Daar moet je armband overheen glijden.

Rijg je met touw wat iets kan rekken? Stel je hebt een binnenmaat van 20cm nodig, dan volstaat tussen de 19-20cm mits het koord iets oprekbaar is. Ga nooit groter, want dan valt de armband zo van je hand af! Ik gebruik altijd Durable Embroidered Yarn (100% katoengaren). Van vrienden die naar Turkijke gaan, vraag ik altijd of ze Kapsan garen kunnen meenemen. Een bekend merk in Turkije. Kaplan is een dun en glad polyester garen, je kralen glijden hier super goed overheen!

Veel plezier, en heb je vragen laat het weten!

Gr.

Adinda

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.