Published On: 15 maart 2022773 words3,9 min read

Handgemaakte producten zijn ontzettend populair. Ze zijn uniek, handgemaakt en daarnaast verantwoord als cadeau. Maar waarom eigenlijk? Vandaag een stukje uitleg over waarom iets kopen bij een lokale handwerkzaak leuker is dan massaproductie.

Je wilt iets unieks, iets wat niet honderden mensen al hebben. Niet iets wat overal te koop is, iets wat valt in de categorie ‘massaproductie’. Inderdaad; iets wat met de hand is gemaakt. Een product wat niet 100% perfect is, waar foutjes zijn toegestaan. Een verantwoord cadeau waar je mee kan aankomen.

Handgemaakte producten als verantwoord cadeau

Iets krijgen is altijd leuk, toch? Helemaal als niemand het heeft. Iedereen kan een tas bij de Hema kopen, of een body lotion bij de Etos. Niet dat daar iets mis mee is, in tegendeel juist. Je weet dat het getest is, dat het aan bepaalde standaarden moet voldoen omdat het anders niet verkocht mag worden. Maar het maakt het ook ontzettend saai. Iedereen kan het kopen, niet uniek dus. Handgemaakte producten zijn items die kleine foutjes bevatten. Het is tenslotte per stuk met de hand gemaakt. En hoe vaak iemand ook precies hetzelfde doet; niet ieder item zal er exact hetzelfde uitzien en dat is prima.

Mijn mening is – en dat is niet alleen omdat ik zelf handgemaakte items verkoop – is dat we te snel grijpen naar de grotere winkels als het om inkopen gaat. Maar wat is er mis met het fruit uit een eigen moestuin? Niets. Wat is er mis met een handgemaakte handtas die je op de markt koopt? Niets. Wil je wat meer kijken naar het milieu en ‘verantwoord’ iets kopen, kijk dan naar de kleinere winkels. De dames en heren die zelf body lotion maken, die zelf spullen haken of t-shirts bedrukken.

Shop local, stand with small

Een bekend statement van Etsy in 2020 wat nog altijd populair is op Instagram en andere social media’s. De grote corporates krijgen toch wel hun centen, terwijl de kleinere winkeltjes en marktkraampjes er hard aan moeten trekken. Ook voor mij is het niet iedere maand een goede verkoop. Ik – en iedereen met handgemaakte producten vanuit huis – moeten bergen verzetten voor een enkele verkoop. Wij hebben geen budget voor grote marketingcampagnes en zijn al blij met een mini campagne op Insta wat 2 sales opleverd. Maakt jouw buurvrouw zeep? Koop eens een stuk om haar te helpen haar bedrijfje voort te zetten. Kan je garanderen dat haar zeep stukken beter is dan die van de massaproductie. Ze heeft er met liefde aan gewerkt, en de beste materialen en ingredienten voor gebruikt. Dat haar stukje zeep duurder is dan bij de Etos is te verklaren; het is handgemaakt. Maar wel uniek!

Handgemaakt en Fair Trade

Ook handgemaakte producten kunnen fair trade zijn. Zo maakte ik zeep van alleen fair trade producten en op natuurlijke basis. Iet duurder, ja inderdaad, maar de kwaliteit was stukken beter dan de massaproducten. Zo heb je ook wat grotere webwinkels die aan Fair Trade doen of damen in India hebben zitten die bijvoorbeeld sieraden maken ten een eerlijke betaling. Kijk voor een voorbeeld eens naar de ‘roll on bracelet’ van het merk Roll On. Deze verkopen armbanden die door dames uit India zijn gemaakt. De dames hebben wat om handen en krijgen een eerlijk bedrag per gemaakt item. Door een aankoop te doen steun je de dames die de armbanden met de hand hebben gemaakt. Geeft toch een beter gevoel dan een armbandje van de H&M uit Bangladesh…?

Is handgemaakt altijd verantwoord?

Goede vraag; nee, niet altijd. Het ligt echt aan het product wat je wilt kopen. Je weet tenslotte niet 100% waar het vandaan komt. De maker hoeft nergens verantwoordelijkheid af te leggen dus of alle voorschriften worden nageleefd is voor jou een vraag. Wat ik je wel kan vertellen is dat de meeste ‘handgemaakte items’ wel mileubewust worden gemaakt of fairtrade zijn ingekocht. Neem zeep als voorbeeld. In een fabriek wordt dit in massa gemaakt en zo goedkoop mogelijk. De voorraden zijn enorm, of het nou verkocht wordt of niet. Iemand die zelf alles maakt, houdt rekening met de voorraad en zal niet in grote hoeveelheden produceren. Dus minder belastend voor het milieu. Daarnaast kiest men vaker bewust voor fairtrade ingredienten als basis of producten waarvan men weet dat het niet in landen is gemaakt met kinderarbeid. Kortom; handgemaakt is veel vaker meer verantwoord als massaproductie.

Tot slot; iets unieks kopen is gewoon leuk. Dus, ben je opzoek naar een cadeau of iets voor jezelf? Bezoek eens die buurvrouw met handgemaakte zeep. Of de vriendin van je nichtje met gehaakte knuffeltjes of armbandjes. Er zal een wereld voor je open gaan.

Liefs,

Adin

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.

[activecampaign form=27 css=1]