Published On: 30 juni 2022452 words2,4 min read

Wat zijn Kawaii? Goed vraag. In mijn vorige post vertelde ik je over Amigurumi, een Japanse benaming voor gehaakte/gebreide knuffels. Vandaag de term Kawaii want wat zijn dit en hoe herken je ze?

Een Kawaii is in het Japans, letterlijk vertaald, “schattig” of “lieflijk. Je kan van een simpel ontwerp al snel een Kawaii maken. Waar de meeste Amigurumi’s – ook onderdeel van hetzelfde thema – voornamelijk dieren zijn, kunnen Kawaii allerlei vormen aannemen.

Kawaii Crochet Garden • Oombawka Design Crochet

Hoe herken je een Kawaii?

Je kan ze duidelijk herkennen; een lachende gehaakte banaan. Een melkpak met ogen, een plant met uitstekende tong op de bloempot… allemaal Kawaii. Eenvoudige dagelijks dingen worden voorzien van een persoonlijkheid. Een lachende peer en een huilende ui. Maar niet alleen fruit krijgt een eigen gezicht, ook melkpakken, ijsjes, donuts, watermeloenen, rupsen, gieters en ga zo maar door. De bekendste is toch wel Hello Kitty of Pusheen; twee katten voorzien van een persoonlijkheid in de vormen van ogen en mond. Je zou het kunnen vergelijken met onze Nijntje, die past ook perfect binnen dit thema. Lief en schattig.

Kawaii is een deel van de Japanse cultuur dat rond schattigheid draait. De term kan refereren aan voorwerpen, mensen en andere zaken die charmant, kwetsbaar, verlegen en kinds lijken. Voorbeelden zijn handschriften, bepaalde manga genres, kledingstijlen en Hello Kitty.

Het is in feite dus een simpele aanpassing aan je bestaande ontwerp: plak er ogen op, een mondje en klaar ben je. Lachende donuts, ijsjes met een gezicht of een appel met blosjes. Vroeger werden deze knuffeltjes gemaakt in fabrieken, tegenwoordig is het leuker als je een eigen gehaakte versie hebt. Meer persoonlijker, kleuren zijn aanpasbaar en het is gewoon schattig om te zien.

Crochet Fruit/ Kawaii Fruit/ Amigurumi Fruit/crochet | Etsy Ireland

Waar vind je patronen?

Wil je zelf eentje haken, dan kom je op Etsy al een heel eind. Niet genoeg aan 1? Kies dan voor het ontzettend leuke boek ‘Kawaii Crochet – 40 designs’ van Melissa Bradley. Deze simpele gehaakte items, zoals een flesjes, pompoen, ijsje, hartje en meer tover je zo om tot Kawaii. Kies voor andere kleuren en je hebt geen groene peer maar een gele! Ik heb zelf ontzettend genoten van dit boek. Er is genoeg keuze, de patronen zijn ontzettend simpel en de uitleg is perfect. Een aanrader dus.

Kawaii Crochet, Melissa Bradley | 9781446307533 | Boeken | bol.com

Zelf ontwerpen

Heb je nou een leuk idee voor een patroon maar mist het een sprankeling? Voeg oogjes toe met ‘veiligheids ogen’ of borduur ze erop. Bijvoorbeeld een appel met > – < ogen. Super schattig en het geeft je ontwerp dat stukje extra om het Kawaii-waardig te maken. Het hoeft niet moeilijk te zijn, dat is het mooie van deze stijl.

Maak jij zelf ook Kawaii? Deel je link in de comment-box beneden. Ben ontzettend benieuwd naar jouw ontwerpen.

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.