Handgemaakte zeep is erg populair momenteel, maar waarom precies? Er zijn een aantal redenen waarom mensen overstappen. In deze blog ga ik in op dit onderwerp, zoals waar je precies op moet letten.
Het is tegenwoordig een trend om je eigen zeep te maken. Ook ik heb die sprong genomen na het kijken van tientallen video’s. Van het maken van zeep tot de ingrediënten, ik heb ze allemaal gezien. Heb zelfs nog een online cursus gevolgd via Udemy om een prof aan het werk te zien. Wat ik heb geleerd? Wegen wegen wegen en vooral maat houden! Schenk je te veel olie bij, gaat de boel drijven. Met te weinig olie krijg je kruimelige zeep. Dus jawel na een paar keer proberen, had ik voor mezelf de perfecte samenstelling te pakken.
Overstappen op handgemaakte zeep
Handgemaakte zeep is vooral populair bij mensen die niet zomaar voor de standaard uit de supermarkt gaan. Handgemaakte zeep is ambachtelijk gemaakt, waarbij zeep uit een grote fabriek dit niet is. Er komen weinig mensenhanden aan te pas, dat is natuurlijk anders bij handgemaakte zeep. Daarnaast zijn alle zeepmakers vrij creatief en komen er de tofste creaties uit de zeepbak. Van fel roze kleuren tot echte gestampte wortels… alles zit erbij. Maar waarom zou je nou overstappen op handgemaakte zeep?
De ene zeep is de andere niet
Dat zeep uit fabrieken vaak stoffen bevat waar we met ons allen niet goed tegen kunnen is algemeen bekend. Zo krijg ik een enorme droge huid van ‘fabriekszeep’. Kan dan gewoon tekeningen op mijn huid maken, zo droog. Na het gebruik van mijn eigen handgemaakte zeep had ik hier minder last van. Dit kwam puur door de samenstelling met meer olie die mijn huid goed kon voeden. Let dus goed op je huid als je overstapt naar een ander product. Daarnaast is handgemaakte zeep echt puur; er zitten geen extra ingrediënten in die de zeep lang houdbaar houden. Het is puur natuur wat in deze zeeprepen zit. Zo maakte ik altijd gebruik van pure olijfolie, castorolie, shea boter, cacao boter en dergelijke natuurlijke producten. Ook het maken van kleuren kon op een natuurlijk basis gebeuren, door gewoon paprikapoeder in olie op te lossen en een paar dagen te laten staan. Zo kreeg ik een natuurlijke oranje kleur in de zeep. Andere kleuren waren eenvoudig te maken met mica-kleuren. Deze worden ook gebruikt in o.a. make-up en geurkaarsen. Je lost het poeder op met jawel; olie!
Maar waarom overstappen op handgemaakte zeep?
Ik vind het belangrijk dat producten mijn huid voeden en dat doet natuurlijke handgemaakte zeep. Dit kan dus een van de redenen zijn waarom je wilt overstappen op ambachtelijke zeep. Daarnaast is de variatie velen maken groter dan als je naar merken als Nivea, Dove en dergelijke kijkt. Niks mis met deze zepen, begrijp me niet verkeerd, maar handgemaakte zepen zijn gewoon leuker om te zien en bevatten meer natuurlijke stoffen. En als laatste gaat er niks verloren bij het maken van natuurlijke zepen. Alles wordt precies afgewogen en in een bak gegoten, er blijft dus niets over wat weggegooid moet worden.
Waar moet je precies op letten bij het kopen?
Let er vooral op dat het NATUURLIJK is gemaakt. Ambachtelijke zeep wordt gemaakt met een aantal basisstoffen om de boel te laten ‘verzepen’. Dat chemische goedje heet loog. Schadelijk als je het zo gebruikt, niet schadelijk bij het maken van zeep. Het verdampt compleet en zorgt er alleen maar voor dat alle oliën met elkaar gaan mengen en de zeep stolt. Zie je ‘gietzeep’ staan, is het niet ambachtelijk. Waarom? Deze zeep is al geproduceerd in een fabriek en kan niet meer aangepast worden in samenstelling zodra het klaar is. De maker doet hier alleen kleur en geur bij, meer niet. Wil je echte handgemaakte ambachtelijke zeep, let dan op termen als ‘cold/hot process’ en ingrediënten als olijfolie, castorolie, mango boter, shea boter, amandelolie en dergelijke. Zie je dit staan? Dan zit je goed!
Ambachtelijke zeep moet minimaal 6 weken ‘rijpen’. Zie je een ‘pre-order datum’ staan, zit je goed. Is de zeep gelijk te gebruiken? Dan praat men over gietzeep en deze is binnen 24 uur te gebruiken. Gietzeep is niet slecht, maar er zitten minder ingredienten in en de maker kan er weinig mee dan smelten, kleur toevoegen en weer laten stollen.