Published On: 5 februari 2024781 words4 min read

Hoe werkt mozaïek haken precies? Het is momenteel een zeer populaire techniek die veel gebruikt wordt voor home decoratie. De mozaïek techniek wordt veelal gebruikt bij dekens, kussens en wandhangers. Maar hoe werkt mozaïek haken eigenlijk? In deze blog laat ik de beginselen zien van hoe je haakt in mozaïek en hoe je deze patronen moet lezen.

Over de mozaïek techniek is momenteel veel te vinden. Kan je goed Engels, dan kom je vaak al een heel eind. Is Engels niet je sterkste kant, dan kom je vaak vast te zitten in technische termen bij het lezen van de patronen. Eigenlijk is de mozaïek techniek heel simpel; het zijn vaste en stokjes en je werkt altijd van rechts naar links. Klinkt simpel toch?

Twee soorten technieken

Met mozaïek haken heb je de beschikking over twee technieken. De bekendste van dit moment is de Overlay techniek. De andere techniek is de ouderwetse mozaïek techniek, waarbij je je werkt draait. Dit in tegenstelling tot de overlay, waarbij je altijd van rechts naar links werkt en je draad na iedere toer afknipt.

Overlay

De mozaïek overlay techniek zegt het eigenlijk al een beetje: over de laag heen. Met Overlay mozaïek maak je rijen van vaste die onderbroken worden door stokjes die je vasthaakt in de tweede rij daaronder. Je wisselt per rij van kleur en werkt alleen in die kleur van rechts naar links. Daarnaast werk je alleen in de achterste lussen, waarbij je de voorste open laat. Deze vul je later op met de stokjes van 2 rijen daarboven. Dit creëert een ‘overlay’; een laag over je gehaakte werk heen.

Het voordeel van de overlay is dat je snel per rij kan werken. Je hebt alleen maar het bestaande werk aan de voorkant en werkt in achterste en voorste lussen. Maak je een fout, kan je rijen ook voor de helft uittrekken. In tegenstelling tot de andere manier, waarbij je doorhaakt per rij en hele rijen moet uittrekken bij een fout. Het nadeel van de overlay techniek is, omdat je per rij werkt, dat je aan ieder einde een draadje hebt hangen. Gelukkig worden deze snel weggewerkt door de dubbele randen die vaak gebruikt worden rondom het werk. Je maakt een envelop-rand, waarbij je de draden vlak voor het dichtmaken van de rand, er tussen vouwt. Je hecht hierdoor geen draden af, maar je plaatst ze tussen de dichte rand. Opgelost dus!

‘Traditionele manier’

De traditionele mozaïek techniek is anders dan de overlay. Bij deze techniek draai je na iedere rij je werk om, waarbij je wisselt van kleur in de laatste steek van de rij. Je haakt in beide lussen van je werk en plaats de stokken via een reliëftechniek, om het bestaande werk een rij daaronder. Op deze manier creeer je een ‘overlay’.

Het voordeel van de gewone techniek is, dat je geen draden hoeft af te hechten. Je wisselt aan de randen waarbij je de huidige kleur achterlaat en de andere kleur oppakt. Je pakt deze kleur per rij gewoon opnieuw op. Het nadeel is dat je werk bobbelig wordt door de reliëfstokjes.

Patronen leren lezen

Het lezen van mozaïekpatronen, is vrij eenvoudig als je het eenmaal snapt. Zie je een dergelijke ‘chart’  voor de eerste keer, dan kan het nogal verwarrend overkomen. Een mozaïekchart werkt, indien je gebruik maakt van de overlay techniek, van rechts naar links. Iedere kleur wissel je van kleur A naar kleur B. Werk je met meer kleuren, dan verruil je vaak kleur B voor een ander tintje en blijft kleur A altijd dezelfde basiskleur. Een mozaïekchart lees je dus van rechts naar links, waarbij het patroon bestaat uit ‘vakjes’. Een leeg vakje is een vaste (single crochet/sc), een stokje (double crochet/dc) bevat een tekentje vaak in de vorm van een ‘x’ of stipje. Dit wijst je erop dat je op die plek een stokje moet maken naar beneden. Je plaatst die in de voorste lus van 2 rijen daaronder, vaak komt de kleur overeen wat het herkennen van de juiste plek makkelijk maakt.

mozaïek haken

Wat kan je nog meer met mozaïek haken?

Je kan ontzettend veel met de mozaïek techniek haken. Je kan zelfs tussendoor van kleur wisselen! Wil jij nou alles te weten komen over deze techniek? Binnenkort lanceer ik een ebook met alles over mozaïekhaken inclusief een leuk testpatroontje. Kijk regelmatig bij deze post, zodra het ebook beschikbaar is kan je deze via deze pagina gratis downloaden. Direct weten of het ebook beschikbaar is? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en jij bent een van de eerste die dit nieuwtje te horen krijgt!

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.

[activecampaign form=27 css=1]