Published On: 6 juli 2021500 words2,6 min read

Gehaakte armbanden, oftewel ‘breads crochet’, is iets wat ik ontzettend graag doe. Het is inderdaad veel werk. Eerst het rijgen van de kralen op de draad en dan ook nog in de juiste volgorde als het om een patroon gaat. En dan maar hopen zodra je gaat haken, dat er nergens een kraaltje mist. Ik krijg weleens de vraag welke kralen nou het beste zijn voor gehaakte armbanden. Benieuwd? Lees dan verder.

Om heel eerlijk te zijn; de meeste kralen zijn wel geschikt om mee te haken. Dat niet iedere armband er even perfect uit komt te zien, dat is dan een tweede. Ik heb gehaakte met verschillende kralen, gewoon puur om het verschil te voelen en om de uitkomst te weten. Je kan haken met grote kralen, kleine kralen, facet kralen en dergelijke. Hoe lastiger de kraal, hoe moeilijker het is om ze te haken maar waar een wil is… je snapt me! Maar welke kraal is nou het meest geschikt?

Delica of Rocaille

De makkelijkste kralen om mee te haken zijn toch wel Miyuki Delica’s, Rocailles en Preciosa Ornela kralen. Deze kleine kralen laten zich niet zomaar rijgen, je hebt dus een dunne naald nodig. Ze geven wel een mooi eindresultaat met allemaal kralen in een strakke spiraal. Zodra je dit onder controle hebt, kan je al snel verschillende kralen toevoegen om de armband pefect te maken. Werk bijvoorbeeld met verschillende formaten, zoals 11/0, 10/0 en 8/0. Voeg facet kralen toe en dergelijke.

Mix it up!

Vorig jaar kocht in zonder te kijken, een zakje Preciosa Ornela kralen. Zoals wel vaker; ik las de beschrijving niet. Kwam er dus tijdens het oprijgen achter dat het verschillende maten betrof. Ik was al een heel eind dus ben verder gegaan en heb de armband in elkaar gezet. Dat ging wel prima, lekker alles door elkaar. Maar, als je dit expres doet en de kralen netjes in een bepaalde volgorde zou rijgen, krijg je iets gaaf zoals hieronder!

Color spiral geometric pattern series original handmade beaded crochet bracelet bracelet jewelry bracelet - Shop yanhe-studio - Bracelets - Pinkoi

Maar facet kralen dan?

Je kan facetkralen gebruiken. Je kan ze mixen met rocailles, delica kralen en preciosa kralen. Je kan ze her en der plaatsen, een overgang maken van de ene naar de andere kraal en dergelijke. Probeer het eens uit! Let er wel op dat facetkralen iets lastiger te haken zijn. Je zou de draad ook sneller zien dan bij rocailles en delica’s.

Conclusie

De beste kralen voor gehaakte armbanden bestaan, maar pin je niet vast op bepaalde merken. Je kan iedere kraal gebruiken om mee te haken, echter zit de moeilijkheid ‘m in de vorm van de kraal zelf. Kies je voor Delica’s of Rocailles, dan zul je een mooie spiraal krijgen en weinig draad. Kies je echter voor facetkralen, houdt dan rekening met de moeilijkheid van het haken van de kralen en dat de draad beter zichtbaar is in het eindresultaat.

Je kan altijd kiezen om een klein stukje te haken als voorbeeld. Ziet het er mooi uit, rijg je de rest aan de draad. Anders kan je het altijd nog uithalen.

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.

[activecampaign form=27 css=1]