Published On: 11 juni 2023876 words4,4 min read

Een tijdje terug kocht ik het Fresh Friends boekje van Ricorumi. Een klein maar leuk haakboekje met allerlei soorten groenten en fruit. Vandaag een boekreview over dit geinige Fresh Friends boekje van Rico Designs. Lees je mee?

Enkele weken terug kwam ik het boekje Fresh Friends van Rico Designs tegen op Facebook via Annemieke Haakt. Zij had de wortel net gehaakt en deze gedeeld op haar tijdlijn. Ik vond het zo’n ontzettend leuke wortel, met het verloopje erin en de big smile dat ik vroeg waar het patroon vandaan kwam. Zo kwam ik uit bij Fresh Friends van Ricorumi aka Rico Designs. Na enig speurwerk op internet vond ik het boekje én bijpassende bollen garen via Dirk & Doortje. Direct besteld dus! Toen het er eenmaal was, kon ik niet wachten om de wortel vast uit te proberen. Die is gewoon te schattig.

Ricorumi

Wellicht ken je het merk Rico Designs wel. Ik heb in het verleden wel vaker bollen van het merk Rico gebruikt voor kleine babyspulletjes als tottepopjes en rammelaars. Het garen is altijd super zacht en haakt ontzettend fijn weg. Bij de Fresh Friends heeft Rico Designs gebruikt gemaakt van de Ricorumi serie. Daar zijn enkele varianten van in allerlei kleuren. De Spin Spin DK 100% Cotton cake bollen zijn gebruikt voor het maken van de groentes en fruit in het Fresh Friends boekje. Ik heb zelf 4 kleuren besteld: rood, roze, groen en oranje van deze Spin Spin collectie. Mijn idee bij het bestellen was om oranje te gebruiken voor de wortel, groen voor de paprika, rood de appel en roze de aardbei. Omdat mijn zoontje er inmiddels wat te groot voor is, heb ik deze vier Fresh Friends vrienden voorzien van een leuke rammelaar binnenin en in plaats van veiligheidsoogjes heb ik ze geborduurd. Wel zo veilig voor de allerkleinste en zodoende kan ik ze in mijn webshop zetten als leuk klein cadeautje. Mijn tip is dan ook: kijk wat je er na het haken mee gaat doen en pas hierop eventueel bepaalde suggesties aan zoals geborduurde ogen in plaats van veiligheidsoogjes en dergelijke.

Fresh Friends boekje

Normaal haak ik alles via Engelse patronen. Ik moest dan ook even schakelen met dit boekje omdat het in het Nederlands staat. Toch maar weer even alle Hollandse benamingen voor haaksteken opgezocht en erbij gehouden. eigenlijk gebruikt je voornamelijk de basissteken zoals de Slip Stitch, Single Crochet en minderen/meerderen. Het is een vrij dun boekje, maar toch staan er 10 haakvriendjes in om te maken. In het boekje staan in totaal 10 haakvriendjes: citroen, kersen duo, champion, wortel, aardbei, aubergine, paprika, doperwten in boon, appel en de prei. Ze zijn heel makkelijk om te maken en mocht je niet al het garen van Ricorumi hebben, kom je al een heel eind met eigen garen in bepaalde kleuren. De helft van het boekje bestaat uit grappige teksten over de ‘karakters’ samen met enorme foto’s. De andere helft zijn alle patronen. Niet ieder vriendje begint op een nieuwe pagina. Kijk dus goed waar iets begint en waar het stopt, dit kan soms verwarrend zijn als je een Fresh Friend zoekt.

Het boekje is €3,99. Let wel goed op want heb ze online ook duurder gezien! Maar de prijs is toch echt €3,99 zoals achterop het boekje zelf staat. Je kon ook bij één webwinkel gelijk alle bolletjes garen erbij kopen. Kijk zelf dus wat je handig vindt.

amigurumi wortel ricorumi friends carrot

Ricorumi garen

De 10 vriendjes bestaan voornamelijk uit de Spin Spin cakes van Rico. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van andere soorten garen zoals de Rucorumi DK en de Twinkly Twinkly DK in verschillende kleuren. Deze worden voornamelijk gebruikt voor bladeren, wangetjes, mondjes en dergelijke. Handig was geweest dat als je online zo’n boekje koopt, de laatste bladzijde als screenshot erbij was gezet. Ik heb zelf nu alleen de Spin Spin besteld omdat ik nog ander garen thuis heb liggen in diverse kleuren. Wil je wel alles maken op precies dezelfde manier als in het boekje beschreven staat, is het wel handig als je op voorhand weet welk garen je nog meer nodig hebt. Om je de moeite van het ‘opvragen’ te besparen, hieronder een lijstje met al het garen wat is gebruikt incl. de kleurcodes:

  • Ricorumi DK: 045, 047, 050, 068 en 052
  • Ricorumi Spin Spin DK: 001, 002, 003, 004, 005, 006, 007, 008, 012, 013, 015
  • Ricorumi Twinkly Twinkly DK: 003, 007, 008, 014

Mijn mening

Ik vind het een ontzettend leuk boekje met leuke vriendjes. Sommige Fresh Friends zal ik eerder haken dan anderen, zo heb ik niets met de champion bijvoorbeeld en de doperwten trekken mij ook niet heel erg. Misschien omdat ik die zelf ook niet zo lekker vind haha. Verder vind ik de prei ook beetje twijfelachtig, zelf wil ik nog een versie maken met grotere bladeren die dan omgevouwen kunnen worden bijvoorbeeld. Al met al is het een super leuk boekje voor een prima prijs van afgerond €4 euro. Je kan van kleuren wisselen voor de meeste vriendjes, waardoor je best veel varianten kan maken. Zo kan de paprika ook in het oranje, geel of groen natuurlijk. En van de citroen kan je nog een groene limoen maken, de kersen beetje ombouwen naar 2 cherry tomaten aan een takje… je kan alle kanten op als je beetje ‘out of the box’ denkt.

Al met al dus een ontzettend leuk boekje voor weinig geld waar je ontzettend veel mee kan!

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.