Published On: 20 augustus 2022831 words4,2 min read

Fan van armbanden maken met Miyuki kralen? Dan ken jij vast wel de leuke online patronen op bijvoorbeeld Pinterest. Maar wist je dat je die ook zelf kan maken? Jawel. Kleine hint: Beadstool4. Vandaag alles over deze tool, wat het voordeel is van de betaalde versie en wat je er allemaal mee kan.

Beadstool4 is mijn beste vriend. Het maken van nieuwe patronen is vrij eenvoudig, en de meeste kralen van Miyuki en Toho staan in deze tool. Je kan een afbeelding uploaden en die omzetten naar een kralenpatroon. De tool zal ongeveer de juiste kleuren erbij zoeken. Maar waarom vind ik deze tool zo geweldig en wat zijn de voor- en tegens?

Betaald vs gratis

Altijd leuk een gratis tool, maar wil je meer dan moet je vaak betalen. Ook ik ben begonnen met de gratis versie van deze Beadstool4 tool. Gewoon om het uit te proberen, te kijken wat ik ermee kon doen en of ik er ook echt gebruik van ging maken. De aanschaf was toen rond de 20 euro, niet heel veel geld maar wel zonde als het daarna op de computer staat ongebruikt en wel.

Opslaan en exporteren

Met de gratis tool kan je al veel, alleen opslaan… dat kan niet. Je kan je patronen niet exporteren. Voor eenvoudige patronen die vaak na een aantal rijen een herhaling hebben is dit prima. Gewoon met je muis hoveren over de kleur en je weet welke je moet pakken. Maak je echter complexere patronen, dan is het exporteren naar tekst of afbeelding wel gewenst.

Updates

Als je de tool koopt, krijg je automatisch een berichtje zodra er updates zijn. De tool zelf veranderd niet, wel het aantal kralen dat in de tool staat. Tot nu toe heb ik in de 3 jaar dat ik het gebruik, 5 keer een update gehad met nieuwe kleuren voor Miyuki en Toho. Wel handig, vooral als de lijst met aanbod en wat er in de tool zit behoorlijk oploopt. Nog een reden dus om de tool te kopen. Anders moet je keer op keer de boel van de computer afhalen, opnieuw installeren en dergelijke.

Mappen

Koop je de tool, kan je je patronen indelen in mappen. Ik heb heel veel verschillende patronen, van sterren tot enorme manchettes. Na een tijdje raakt de hoofdmap overvol en kwam ik zelfs niet meer uit te namen van bepaalde patronen. Ik heb daarop allerlei mappen aangemaakt. Nu staan alleen grotere en bredere patronen in dezelfde map wat het scannen van bestanden makkelijker maakt. Ook staan alle sterren, schilderijen, smalle armbandjes en dergelijke in hun eigen mapje.

Foto’s omzetten

Het is mogelijk om in Beadstool4 foto’s om te zetten naar patronen. Houdt hierbij rekening met bepaalde instellingen. Wil je alle kralen toelaten of bepaalde ‘categorieen’? Op de computer is het moeilijk te zien of een kraal glimt of mat is. Je kan bij de instellingen voordat je gaat ‘converten’, aangeven welke kralen de tool moet meepakken in het matchen. Zo zet ik altijd standaard ‘slik’, ‘opaque’, mix’ en dergelijke uit. Eigenlijk laat ik de tool alleen matte kralen matchen. Soms kan een afbeelding nog zo mooi ogen, met matte en glimmende kralen door elkaar heen kan het best een zooitje worden. Mocht je dit willen voorkomen, kan je altijd kleurenkaarten bestellen bij de fabrikant van Miyuki kralen. Deze kaarten zijn prijzig, maar het zijn wel alle beschikbare kleuren in het echt en geven je een beter beeld.

Kralenlijsten

Je kan in de betaalde tool je eigen kralen in een lijst zetten. Zo kan je direct zien of je deze kralen in je bezit hebt. Wel zo handig als je custom made armbanden aanbied in bepaalde kleuren. Heb de kraal nog niet, kan je die eventueel bestellen en na ontvangst aan je lijstje toevoegen. Ook handig als je een patroon maakt en daarna direct de armband ook daadwerkelijk wilt maken. Niks is lastiger dan iets leuks te ontwerpen om er vervolgens achter te komen dat je die kralen helemaal niet hebt. En om dan een andere kleur te kiezen is vaak lastig ;)

Tips

Als je de Beadstool4 tool nog nooit hebt gebruikt, probeer het eens uit. Ik vind het een leuke tool en voor mij is die 20 euro het echt waard geweest. Hieronder nog wat tips mocht je een poging wagen:

  • Gebruik altijd hoge kwaliteit foto’s als je er eentje gaat omzetten naar een patroon.
  • Gebruik nooit meer dan 30 kleuren bij een ‘convertion’ van foto naar patroon, anders wordt het een heel duur grapje. Een zakje kralen is al snel rond de 3 euro, x30 kleuren?…. oeps!
  • Niet zeker van je ontwerp? Pak dan een groter canvas, je kan altijd nog terugschalen.. niet opschalen
  • Je scherm kan de kleuren altijd vertekenen. Vul dus ook echt je eigen kralen in die je in je bezit hebt en zie het verschil. Soms kan iets op de computer rood lijken, maar is de kraal in werkelijkheid iets meer richting paars of bordeaux. Sta je toch gek te kijken zodra je het patroon echt gaat maken!

Laat een reactie achter

Gerelateerde berichten