Mocht je sieraden maken, dan ben je wellicht bekend met de term ‘loom’, brick stitch’, en ‘peyote’. Meestal worden sieraden met dergelijke termen gemaakt met rocaille kralen. Als je kan haken, is ‘beads crochet’ iets wat je snel onder de knie zal hebben. Maar wat als je niet kan haken en toch zo’n gave armband wilt maken? Of als je al honderd pogingen hebt gedaan en je kan het nog altijd niet? Dan leer je toch gewoon ‘Peyote with a twist not crochet’!
Deze techniek is bedacht door Gerlinde Lenz, een lieve vrouw afkomstig uit Duitsland. Gerlinde merkte dat beads crochet een techniek is, die niet iedereen kan ondanks vele malen proberen. Het zakt de meeste mensen na poging 10 toch in de schoenen. Zonde van alle gekochte kralen dus. Mocht je bekend zijn met ‘peyote’, dan biedt deze ‘peyote with a twist not crochet’ een uitkomst. Zo kan je toch al die gave patronen maken uit de beads crochet catalogus zonder ook maar 1 kraal op te rijgen. In het kort kan je zoeken op PWAT, de afkorting van Peyote with a Twist not Crochet.
Hoe werkt Peyote with a twist?
Waar je bij beads crochet, alle kralen eerst moet oprijgen in de juiste volgorde voor het patroon, maak je met PWAT alles direct. Je begint als een gewone ‘peyote’ armband, alleen maak je de uiteindes aan elkaar vast vanaf rij 11 – of hoe dit je armband mag worden. Daarna ga je op en neer maar door steeds het begin en het einde aan elkaar vast te maken, draait je armband in een spiraal. Je werkt wel in tegenovergestelde richting dan een gewone ‘beads crochet’, dus je patroon kan precies een slag gedraaid zijn als je ze ooit naast elkaar legt. Op zich geen probleem, want qua uiterlijk zijn ze bijna identiek.
Omdat je bij PWAT direct begint, scheelt het in tijd. Je hoeft niet eerst alle kralen op de draad te rijgen, wat soms al een avond in beslag kan nemen. Het nadeel is dat je met een ‘beads crochet’ lekker op de bank kan ploffen zodra het is opgeregen en bij PWAT je aan tafel zit tot de laatst kraal. Maar buiten dat, is PWAT een goed alternatief voor beads crochet.
Beads crochet patronen omzetten naar PWAT
Je kan IEDER, ik herhaal IEDER patroon van een ‘beads crochet’ omzetten naar een PWAT. Let wel op de uitkomst, aangezien dit soms her en der kan afwijken zodra je patroon opnieuw begint. Let hier dus goed op. Maar, hoe zet je nou zo’n patroon om?
Wc-rol?
Je kan een PWAT patroon het beste omschrijven als een ‘wc-rol’. Zo omschrijft Gerlinde hoe een PWAT armband zich vormt. Een wc-rol is ook een stuk karton wat in elkaar is gebogen en geplakt. Een PWAT armband is precies zo. Zodra je het rechte stuk aan elkaar vast maakt, heb je onder en boven een punt. Een duidelijk begin en einde. Pak voor de grap eens een wc-rol en maak deze eens los. Die loopt scheeft, een soort platte ‘ruit’ die scheef loopt. Een PWAT is niets anders, alleen is deze rond en hol van binnen. Waar je bij een ‘beads crochet’ de kralen ‘stapelt’ via een haaktechniek, is een PWAT hetzelfde als ‘peyote’ en stapel je de kralen door middel van een naald per kraal.
Converteren van patronen
Je kan dus bestaande patronen omzetten naar een PWAT, maar hoe dan? Heb je een beads crochet patroon wat doorloopt, zonder herhalingen, dan zet je dit in 1x over via bijvoorbeeld Paint. Heb je een patroon wat zich al na een paar rijen herhaald, moet je kopieren, plakken en herhalen. Op Facebook heeft Gerlinde Lenz een speciale groep waar alle informatie staat beschreven. Goed dus op Gerline Lenz of Peyote with a twist not crochet en je zult haar snel vinden. Hier staat een prachtig Word-document met hoe je bestaande haakpatronen kan omzetten naar een PWAT patroon.
Ik heb een aantal PWAT armbanden gemaakt, maar vind Beads Crochet toch leuker. Mocht je beads crochet echt niet leuk vinden of je hebt al honderd pogingen gedaan en heb uit boosheid alle kralen door de kamer gesmeten? Probeer dan eens de Peyote with a Twist not Crochet techniek. Wie weet ligt dit je wel en kan je toch gave spiraal armbanden maken.