Published On: 3 augustus 2022775 words3,9 min read

Zelf garen verven, ik vind het persoonlijk een leuke bezigheid. Twee jaar geleden sloop het er stiekem in. Keek op Youtube naar een tutorial van een tas, en in de zijbalk zag ik iets over wol verven. Na het kijken van de video, wilde ik het graag zelf proberen. Heb een paar bolletjes sokkengaren besteld, voedselkleurstof gekocht via internet en ben aan de slag gegaan. Er kwam een hoop bij kijken, wachten, proberen…maar het resultaat mocht er zeker wezen! Vandaag 5 tips als je voor het eerst garen gaat verven want, waar moet je nou op letten?

Tip 1: Je kan niet al soorten garen verven

Het lijkt logisch, maar soms vergeten beginners dat niet ieder garen geschikt is om te verven met iedere techniek. Ik begon met een probeersel van sokkenwol en voedselkleurstof. Wil je acryl verven of katoen garen, moet je toch echt textielverf kopen zoals Dylon. Wol en dergelijke soorten – alle onbewerkte dierlijke vezels – zijn te verven met voedselkleurstof. Door de wol te weken in water met een scheut schoonmaakazijn, gaan de vezels open staan. Doordat je er later warmte aan toe voegt, komt de kleurstof in de vezels terecht en zodra het garen afkoelt, blijft de kleur ‘hangen’. Katoen verven met voedselkleurstof werkt niet, dat hebben meerdere garenverfsters al bewezen.

Tip 2: Begin klein en gooi niet alle bollen in 1 pan

Het klinkt zo leuk en het ziet er tof uit als je profs aan het werk ziet op social media. Al die warmhoudbakken vol met garen en kannen voor kleur die van bak naar bak gaan. Ook ik vind dat gaaf om te zien. Echter hebben deze mensen al enige ervaring. Koop dus niet voor de lol gelijk een warmhoudbak a 150,-. Begin met 1 simpele oude pan op je gasfornuis of inductieplaat en start met voedselkleurstof. Als je eenmaal de slag te pakken hebt en dit gaat jouw hobby worden, kan je altijd nog – net als ik – een warmhoudbak kopen. Het voordeel is dat deze bakken altijd maar tot maximaal 85 graden gaan, je meerdere strengen naast elkaar kan leggen en je beter de controle houdt over de verf en waar het allemaal heen dobbert.

5 tips voor het verven van garen

Tip 3: Draag handschoenen en oude kleding

Voor de hand liggend? Misschien maar soms is het enthousiasme zo groot dat we de stap ‘veiligheid’ even vergeten. Draag altijd oude kleding, het kan zomaar opeens spetteren en dan zit je goeie jeans onder de verf, beetje zonde. Daarnaast is het niet tof om met paarse vingers te lopen, dus draag handschoenen als je met textielverf gaat kliederen. Ook voedselkleurstof kan mooie gekleurde handen opleveren, al trekt dit iets sneller uit je huid dan textielverf. Zo heb ik een week met 1 grote duim gelopen omdat er een gaatje in mijn plastic handschoen zat… oeps! En over oude kleding gesproken; ga niet te werk op vloerbedekking of bedek het met plastic, een oude plaat, grote kartonnen doos en dergelijke. Zonde als je vloerbedekking vlekken krijgt.

Tip 4: Draai je garen goed op!

Voor het verven van garen kan je soms zakken krijgen met garen wat al in ‘skeins’ is gedraaid. Deze skeins zijn niet ‘opgebonden’ zoals normale bollen wol, maar worden vaak samengehouden met een draad in een andere kleur. Eenmaal uit elkaar gewikkeld, krijg je een enorm ‘lus’ met allemaal draden waar ergens het begin en het einde moet zitten. Wil je echter van een reguliere opgewonden bol een verf-lus maken, koop dan bij bijvoorbeeld AliExpress een ‘wolwindmolen’. Hierop maak je 1 uiteinde vast, en draai je de molen rond en rond net zolang tot de bol garen een enorme ‘lus’ is geworden op de wolwindmolen. Deze kan je vervolgens gebruiken om te verven.

Tip 5: Wees kritisch

Alle kleuren zijn leuk, maar wees kritisch in wat je gebruikt en mengt. Je kan een regenboog maken, maar ga je die daarna ook echt gebruiken of verkopen? Kijk dus op Instagram of YouTube voor inspiratie in het gebruik van verschillende kleuren. Soms is 1 kleur in verschillende tinten ook prachtig en niet alles hoeft spectaculair te zijn. Mocht je het garen willen verkopen, zorg dan dat je een aantal stuks beschikbaar hebt in dezelfde kleur. De ene persoon haakt of breid graag een trui, de andere gebruikt het voor poppenkleren. En heb je iets wat er super tof uitziet, schrijf op wat je precies hebt gedaan en hoeveel kleurstof. Kan je het garen altijd nog een keer maken

En laatste opmerking: mensen begrijpen dat als je zelf garen verft, niet iedere bol exact een kopie is van het voorgaande! En dat is ook helemaal niet erg. Zolang de kleuren overeenkomen en je beetje dezelfde ‘volgorde’ hebt qua schakering, zit je helemaal goed.

Laat een reactie achter

Schrijf je, net als 650 anderen, in voor de nieuwsbrief!

En ontvang het laatste nieuws, leuke kortingscodes en opkomende acties.