Alles over Peyote With A Twist not Crochet techniek

Bij het maken van sieraden kan je verschillende technieken gebruiken. Vandaag wil ik het hebben over Peyote With A Twist not Crochet techniek. Deze techniek is nog niet zo heel oud en wellicht ken je het of juist helemaal niet. Pak een bakkie koffie of thee, dan gaan we beginnen.

Gerlinde Lenz en PWAT

Deze nieuwe techniek is bedacht en uitgevoerd door Gerlinde Lenz, een lieve dame uit Duitsland. Gerlinde had moeite met de gewone haak techniek, de beads crochet. Ze begon met een reguliere peyote en heeft toen de uiteinden aan elkaar gemaakt om een ‘tube’ te vormen. Zodoende ontstond de Peyote with a Twist – Not Crochet techniek. De korte benaming is PWAT. Het resultaat is een mooie armbanden in buis formaat wat niet onderdoet aan een gewone beads crochet haakarmband. Mocht je zelf problemen hebben met het maken van haakarmbanden, dan is deze techniek wellicht iets voor jou.

Hoe werkt het precies?

Bij het maken van een gewone haakarmbanden, moet je eerst alle kralen aan de draad rijgen. Daarna kan je pas beginnen met je armband. Bij de PWAT is dit anders. Je begint met een gewone peyote armband te maken. Na rij 11 maak je de onderkant vast aan de bovenkant zodat je een buisje krijgt. De kralen maak je daarna op de normale manier vast als een gewone peyote. Het enige verschil is dat de armband nu rond wordt in plaats van recht en plat.

Doordat je kraal voor kraal vastmaakt aan de armband, is deze techniek een stuk eenvoudiger dan een gewone haak armband. De reden is dat je eerst moet weten hoe je uberhaubt moet haken voordat je kan haken met kralen. Iets wat ik zelf ook eerst heb moeten leren voordat ik de techniek met kralen onder de knie kreeg. Voor de PWAT techniek heb je nul kennis nodig van haken of het haken met kralen, je kan direct beginnen na een klein beetje uitleg.

Mocht je meer willen weten, kijk dan gerust op YouTube voor leuke tutorials en patronen. Online kan je veel patronen vinden maar je kan ze natuurlijk ook zelf maken.

Patronen en omzettingen

Online zijn veel patronen te vinden die gerelateerd zijn aan originele haakarmbanden. Echter zijn er minder PWAT patronen te vinden. Je kan bestaande haakarmbandpatronen omzetten naar een PWAT patroon. Dit kost wel wat moeite maar het is mogelijk. Ik zie je denken: ‘Huh, hoe dan?!’ Het wordt makkelijker als je het beeld voor je ziet.

Dit is hoe

Als je en PWAT armband ziet lijkt deze rond, dat klopt maar hij wordt niet in het rond gemaakt. Als je de armband zou uitrollen, lijkt deze op een keukenrol zodat al het papier er af is. Een PWAT armband gaat rond in spiralen door uiteindes aan elkaar te maken, hierdoor ontstaat er een spiraal. Zou je dit echter allemaal achterwegen laten, zou je een soort keukenrol krijgen als je het karton zou openvouwen.

Neem deze rol in gedachte en denk dan aan een patroon… deze gaat niet ‘rond en rond’ zodat een haakarmband maar op en neer. Als je een bestaand haakpatroon gaat omzetten naar een PWAT moet je dus in rijen denken naast elkaar, niet onder elkaar. Als je meer wilt weten hoe je een patroon maakt, want ik snap dat het best verwarrend kan zijn, haak jezelf dan aan op FB bij de Peyote with a Twist – Not Crochet groep. Hierin staat precies uitgelegd hoe je een PWAT patroon maakt of een bestaand haakpatroon kan omzetten.

Omzet tools

Als je een patroon wilt maken of wilt omzetten, raad ik je BeadsTool4 aan. Dit programma is gemaakt voor het maken van kralenpatronen en kan je helpen om een haakpatroon om te zetten naar een PWAT.

0%
SPECIAL OFFER

LOVE • COLLECT • ADORE

Nu 25% korting op je eerste bestelling met code: HELLOBEAUTIFUL

SHOP NU