Beginnende haker, hier 10 tips voor jou. Haken het is een leuke hobby mits je begrijpt wat je doet. Toen ik de eerste keer ging haken, ging ik voor een cupcake. Als ik nu het patroon zou lezen, doe ik dat met alle gemak. Maar toen ik voor het eerst ging haken, was dit patroon een ramp. Mijn cupcake kwam er eerder als een misbaksel uit dan als cupcake. Oefening baart dus echt kunst, zolang je maar doorzet. Ben jij een beginnend haak(st)er, laat je dan niet afremmen door een misbaksel, maar start lekker opnieuw. Voor al die beginners, hier 10 tips om je op weg te helpen.
Tip #1: Maak een proeflapje
Om eerlijk te zijn ben ik nooit van de proeflapjes geweest. Ben meer het type wat er gelijk induikt met alle gevolgen van dien. Als ik beter had nagedacht, zou ik zijn begonnen met een proeflapje. Koop een bol garen van de slechtste kwaliteit ooit die lekker goedkoop is. Ga vervolgens alle steken oefenen met dit bolletje garen. Iets met ’10x lol van dezelfde bol’ en maakt ’t uit dat het in de knoop komt. Lekker afknippen en opnieuw beginnen. Zo leer je de steken eigenlijk het snelst. Niet zo’n fan van plaatjes kijken? Zoek dan even op ‘Wolplein’ voor uitlegvideo’s. Deze dame doet alle steken voor en ook in slow motion. Handig dus. Lekker volgen met een warme kop thee en niks frusty he… draadje knippen en opnieuw.
Tip #2: Kies wat je beter ligt; Nederlandse of Engelse steken
Als je beginnend haker bent, moet je kijken welke taal je het beste ligt qua haaktermen. Ja ik ben Nederlands, en toch lees ik liever patronen in het Engels. In het Engels klinken de steken namelijk veel eenvoudiger. Mijn tip is dan ook; leer zowel NL en EN (USA) steken. Als voorbeeld;
- Vaste = Single Crochet > 1 kleine haaklus
- Stokje = Double Crochet > dubbele haaklus
- Dubbel stokje = Triple Crochet > driedubbele haaklus
In het Engels (USA) leest het veel eenvoudiger weg. Een ‘single crochet’ is 1x lusje ophalen. Een double crochet is 2x lusje ophalen en bij Triple Crochet… ja 3x lusje ophalen. Dat zegt mij altijd veel meer dan een vaste, een stok of een dubbele stok.
Tip #3: Begin bij patronen met 1 of 2 verschillende steken
Een moeilijk patroon zegt het vaak al; meer dan 2 verschillende steken of technieken. Direct met een lastig patroon beginnen, is dus bij voorbaat al verdoemd om te lukken. Begin lekker met die cupcake waar ik het over had. Ja mijn exemplaar was totaal mislukt, maar heb er wel van geleerd. Ook het leren lezen van een patroon, het leren tellen van alle steken, plaatsen van je markeerder en dergelijke. Mislukt of niet, het gaat daarna beter worden dat beloof ik. Op zoek naar een simpel patroon? Probeer mijn hangplantje! Piece of cake.
Tip #4: Probeer verschillende manieren voor het vasthouden van haaknaald en garen
Als je op Instragram en Pinterest kijkt, zie je vaak hoe mensen de haaknaald vasthouden. Maar er is GEEN, ik herhaal GEEN standaard manier voor het vasthouden van je haaknaald en garen. Niets is erger dan iets vasthouden zoals iemand anders en kramp krijgen, tintelingen in je vingers, pijn in je pols… En dat alleen omdat die persoon het zo wel kan vasthouden. Hou dus de haaknaald vast zoals voor jou het fijnst is en laat het garen door je vingers glijden op jouw eigen manier. Sommige mensen houden de haaknaald vast als een pen. Anderen de draad via de duim of pink. Iedereen heeft zijn/haar eigen techniek en manieren. Probeer het gewoon uit op je proeflapje en je merkt vanzelf waar je steeds naar terugpakt.
Tip #5: Niet te veel of te weinig vullen
Heb je eindelijk die cupcake in elkaar en staat er: vullen? Je kan er superveel in doen, is leuk want het maakt je item groter maar, een hele grote maar, de gaten in je haakwerk rekken ook op. Vul het dus niet te veel op, gewoon genoeg. Te weinig is ook niks, dan hangt je haakwerk slap. Als je bijvoorbeeld een balletje hebt gehaakt, vul deze dan totdat ie mooi rond staat zonder deuken. Als je met je vinger erin duwt vanaf de buitenkant, moet het netjes in vorm blijven en geen deuk achterlaten. Dit is een teken dat je genoeg hebt opgevuld.
Tip #6: Lees voor je begint
Al ben je geen beginnende haker… altijd eerst het patroon doorlezen voordat je begint. Waarom? Soms heb je patronen waarbij je ‘iets extra’s’ kan haken, bijvoorbeeld een verlenging van een sjaal. En dan heb jij netjes vanaf boven het patroon gevolgd, draadje geknipt en zie je staan: herhaal nog 3x om de sjaal 2x te kunnen omslaan. Ja jammer de bammer, daar ging je sjaal. Altijd eerst dus het hele patroon of het te haken stuk doorlezen – losse benen/oren/hoofdje/schoentjes etc. en dan pas beginnen.
Tip 7#: Niet altijd volgens het garenlabeltje
De haak- en breinaalden die vaak worden aangegeven op een etiketje aan het garen, kloppen niet altijd. Het is altijd een indicatie. Het ligt er namelijk maar net aan hoe los of hoe strak je haakt. Weet je van zelf dat je nogal strak haakt, neem dan de naald (of iets groter) dan aangegeven staat op het etiket. Anders kan je truitje, sjaal of ander item nogal klein uitvallen. Haak je wat losser, neem dan een naald kleiner. Je werk wordt dan ook net zo groot als iemand die strak haakt ondanks een maatje naald kleiner. Daarnaast is het handig om altijd even een paar naalden uit te proberen en te kijken naar de dikte van je garen. Als voorbeeld; wellicht heb je wel gehoord van ’tshirt garen’. Dit is gemaakt van katoengaren zoals lakens en oude kleding. Op ieder etiket staat vaak als aanrader ‘haaknaald 12mm’. Maar is je tshirtgaren dunner gesneden, kom je vaak met een 6mm veel beter uit. Je ziet: 6mm verschil in dikte van de naald! Spreek uit ervaring, meer dan eens meegemaakt. Heel eerlijk; heb een haaknaald 12mm speciaal gekocht voor tshirtgaren (Zspagettii) en slechts eenmaal gebruikt. De rest is allemaal met 6mm of 8mm gehaakt.
Tip #8: Staar je niet blind op duur garen
Het klinkt mooi; een bol garen van 8 euro. Dat moet echt topkwaliteit zijn. Vaak wel, maar niet altijd. Ik hoop vaak mijn garen bij Hobbii, een Deense online webshop (netjes vertaald in het Nederlands dus geen zorgen). Garen is goedkoop maar heel erg goed van kwaliteit en dan voor 2.30 euro. Dus; niet alles wat duur is, is per definitie het beste garen. In de winkel altijd even voelen, staar je niet blind op een toffe kleur. Heb ik al eens eerder gehad. Aantal bollen gekocht want ‘ow die kleur is zo mooi’, bij thuiskomst was er geen haakwerk mee te maken… belandde dus in de vuilnisbak. Zonde dus.
Tip #9: Tel hardop, gebruik een markeerder bij langere stukken
Tel hardop als je net begint, zo raak je de tel niet kwijt. Maak je iets met enorm veel steken/stitches, plaats dan om een x aantal een markeerder. Zo raak je de tel niet kwijt en kan je eenvoudig terugtellen als je ergens niet uitkomt qua overgang, patroon en dergelijke.
Tip #10: Haken niks voor je? Dan is het zo
Na tig pogingen toch beginnende haker af? Dat kan. Lekker alles wegleggen en laten gaan. Je kan het later altijd opnieuw proberen, of niet. Misschien gaat breien je beter af :)